Kürtaj Konya; istenmeyen ya da riskli gebeliğin sonlandırılmasını sağlayan bir işlemdir. Rahmin içinin kazınmasını sağlayan “küret” isimli aletten adını almıştır. Kürtaj, genellikle sedasyon dediğimiz, derin uyku hâlinde yapılır. Bu nedenle uygulama sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmez. Ancak hastanın kürtajdan sonra doktorun yönlendirmelerine harfiyen uyması ve kürtajın steril bir ortamda yapılması oldukça önemlidir. Merdiven altı yapılan kürtaj işlemlerinde, kadının üreme sistemini olumsuz etkileyecek istenmeyen yan etkiler ortaya çıkmaktadır.
Kürtaj için yasal sınır ise gebeliğin ilk 10 haftasıdır. Tıbbî bir gerekçe olmadığı takdirde, 10 haftayı aşan gebelikleri sonlandırmak mümkün değildir. Yazımızın devamında kürtajın yasal süresi ve nasıl yapıldığı hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Konya’da kürtaj için ise Uzm. Dr. Murat Sancaktar ile iletişime geçebilirsiniz.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj; rahmin içinin temizlenmesi, rahme yeni yerleşen embriyonun çıkarılması amacıyla yapılan bir işlemdir. Genellikle gebeliğin sonlandırması amacıyla yapılır. Ancak düşük sonucu rahmin temizlenmesi ve rahmi ilgilendiren bazı hastalıkların tanı sürecinde de kürtaj yapılabilir.
Dilatasyon kürtaj olarak adlandırdığımız kürtaj, birçok kişinin de bildiği gibi, gebeliği sonlandırmak için yapılan kürtaj işlemidir. Aynı zamanda çok ağır ve durdurulamayan kanamalarda da kanamayı durdurmak ve tedavi amacıyla da yapılabilmektedir.
Revizyone kürtaj ise genellikle düşüklerden sonra yapılan kürtaj uygulamasıdır. Düşük sonrasında annenin rahmini temizlemek ve rahmi yeni bir gebeliğe hazırlamak için yapılır.
Probe kürtajda asıl amaç; rahmin içerisinden doku örneği almaktır. Özellikle rahim içi hastalıkların, anormal kanamaların tanı sürecinde biyopsi için oldukça önemli bir işlemdir.
Kaç Haftaya Kadar Kürtaj Yapılabilir?
Konya Kürtaj için belirlenen yasal sınır; gebeliğin 10. haftasıdır. Gebeliğin 10. haftasından sonra gebeliğin sonlandırılması yasal değildir. Bu nedenle bebek düşünmeyen çiftlerin, geciken ilk adet kanaması ile birlikte, zaman kaybetmeden gebelik testi yapması tavsiye edilir. Gebelik; idrardan, kan testleri ya da ultrason görüntülemeleri ile anlaşılabilir. İdrarda gebeliğin anlaşılması için HCG değerinin 1500’ü aşması gerekir. Bu da gebeliğin yaklaşık olarak 4 – 5. haftalarına denk gelir. Yani adet geciktikten sonraki ilk 1 hafta içerisinde gebelik idrardan, kandan ve ultrasondan anlaşılabilir. Ancak idrar testleri, nadir de olsa yanlış sonuç verebilmektedir. Ya da HCG hormonunu algılamakta yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle gebeliği anlamanın en kesin ve güvenilir yolu kan testleridir diyebiliriz.
Kürtaj Sırasında Anestezi Yapılır Mı?
Konya Kürtaj sırasında anestezi yapılır. Ancak genel anestezi ile kürtaj yapmak genelde tercih etmediğimiz bir yöntemdir. Bu nedenle “sedasyon” olarak adlandırdığımız, daha hafif bir anestezi yöntemi kullanılır. Derin uyku hâline benzetebileceğimiz bu yöntem sayesinde, kürtaj sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmez. Anestezinin yan etkileri de daha hafif olacağı için hastalarımız aynı gün içerisinde evlerine dönebilirler.
Vakumlu Kürtaj Nedir?
Konya Vakumlu kürtaj; günümüzde en çok tercih edilen, modern bir kürtaj yöntemidir. Klasik kürtaj uygulamasında, rahmin iç bölgesi, “küret” adını verdiğimiz tıbbî materyallerle kazınır. Bu işlem, üreme sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Vakumlu kürtaj sayesinde, kazımanın olumsuz etkileri ortadan kaldırılır. İşleme, klasik kürtaj uygulamasındaki gibi başlanır. Ancak uygulama sırasında, rahmin içerisinde negatif basınç yaratan özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar, embriyonun dışarı çekilmesini ve gebeliğin sonlanmasını sağlar.
Kürtaj Konya Kimlere Yapılabilir?
Kürtaj, 18 yaşından büyük her kadına yapılabilir. Eğer birey 18 yaşından küçükse, bu durumda ebeveynlerin kürtaja onay verdiklerini bildirmeleri gerekir. 18 yaşından büyük ve evli kadınlarda ise yasal olarak eş izninin alınması gerekmektedir.
Kürtaj Yapıldığı Anlaşılır Mı?
Birçok kadın, kürtaj işleminin eşleri, tanıdıkları ya da diğer insanlar tarafından anlaşılmasından çekinir. Hasta ve doktor arasındaki gizlilik esasına dayanarak, özel muayenelerde ve hastanelerde yapılan kürtaj işlemleri kayıtlarda bulunamaz. Aynı zamanda kürtaj yapıldığı, sonraki cinsel ilişkilerde de anlaşılmaz. Dolayısıyla kürtajın farklı bir kişi tarafından anlaşılması mümkün değildir.
Kürtajdan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Kürtaj yapıldıktan sonra, hastanın bazı noktalarda dikkatli olması önemlidir. Bunların başında enfeksiyon ihtimali gelir. Kürtaj işleminde rahmin içine dışarıdan müdahale yapıldığı için, rahim daha hassas hâle gelir. Yani enfeksiyonlara daha açıktır. Bu nedenle kürtajdan sonra;
Kişinin kişisel temizliğine dikkat etmesi, tuvalet temizliğini mutlaka önden arkaya doğru yapması gerekir.
Aynı zamanda enfeksiyon riskinin azaltılması için ayakta duş yapılması da tavsiye edilmektedir.
Yaklaşık 10 – 15 gün süre ile cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
Hamam, havuz, sauna gibi toplu kullanım alanlarından uzak durulmalıdır.
Konya Kürtaj Fiyatları 2023
Uzm. Dr. Murat Sancaktar tarafından 2023 yılında Konya’da kürtaj işlemi 4.000 TL’ye yapılmaktadır.
Günümüzde kürtaj işlemi hem uzman doktorlar tarafından hem de merdiven altı ortamlarda, yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle kürtaj fiyatlarının Konya’da değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Merdiven altı yapılan kürtaj fiyatları 2023 daha düşük olsa da kadının sağlığı için oldukça zararlıdır. Aynı zamanda yasal değildir ve ücreti düşük olduğu için tercih edilmesi yanlıştır. Bu nedenle kürtaj işleminin mutlaka uzman bir jinekolog tarafından, steril koşullarda yapılması gerekir.